Vragenrondje

Hoe kijkt u terug op de gepresenteerde uitkomsten?

Tijdens de pauze vragen we wat de bezoekers vinden van de uitkomsten.

“Ik vind het goede nieuwe kernwaarden en kerntaken en ik kan me vinden in de belangrijkste punten die vandaag zijn gepresenteerd. Ik ben het eens met de toevoeging van ‘medisch’ aan generalistisch. We zijn in de eerste instantie arts, en dat wordt wel eens vergeten. Dat komt nu veel beter naar voren. Ik denk niet dat het huisartsenvak tegenwoordig een van 9-tot-5-mentaliteit heeft, ik vind dat je het als huisarts zo bont kunt maken als je zelf wil: de één ziet het als een part-time baan, terwijl de ander juist een fulltime huisartsenschap aanvult met bestuurszaken of opleiden.”

Charlotte Vreede
aios bij VU Medisch centrum

“Ik vond het heel leuk om te horen dat alle gelederen hetzelfde voorgedragen hebben, zowel huisartsen als patiënten of anderen uit de periferie. Het generalistische van de huisarts spreekt me erg aan, en de medische aanscherping daarvan ook. Dat aanscherpen is nodig om beter keuzes te kunnen maken in wat we wel en niet gaan doen. Dat we niet alles wat er op ons bord geschoven wordt ook laten liggen.

 

Frederike Pijbes
huisarts te Amsterdam

“Ik vond de uitkomsten niet heel erg verrassend. In 1959 wilden huisartsen de wereld veranderen, nu doet ons vak mij wat mainstream aan. Ik zei net al tegen iemand: ‘Alles is nu bruin geverfd’. Ik mis het sprankelende en de elan. Het is allemaal wel erg berustend.”

Jaap van der Horst
huisarts te Hilversum

“Zestig jaar geleden kwamen wij huisartsen hier bijeen om onze positie als huisarts te claimen, om te laten zien wat ons anders maakte dan andere medisch specialisten. Ik denk dat we toen hebberig zijn geweest: hebben veel overgenomen en  we wilden serieus genomen worden. Dat hebben we nu wel bereikt, want nu neigen we weer meer naar het afstoten of afbakenen van sommige taken. Ik vraag me na de presentatie van de resultaten wel af waar nu onze ambitie ligt. Er zijn eigenlijk te weinig alternatieven voor de taken die we als huisarts willen gaan doorgeven. Waar ligt onze verantwoordelijkheid nu?”

Renée Weersma
huisarts te Amsterdam

“Hoe ik op de uitkomsten terugkijk? Huisarts is een ‘gewoon’ beroep geworden en dat we ons steeds meer zijn gaan begrenzen tot normale arbeidstijden. Het werk is minder belangrijk geworden dan het privéleven, terwijl vroeger ‘het werk vóór het meisje ging’. Ik heb daar geen waardeoordeel bij, maar ik signaleer het wel als een teken des tijds.”

Joke Lanphen
huisarts te Blaricum
Hanneke Hendrix
Voeg toe aan selectie